Nieuw boek: Leren slapen zonder pillen

 

Radio 2 fragment over mijn boek 'Leren slapen zonder pillen'

 

TVL: Leren slapen zonder pillen

1
1

Veelgestelde vragen

Is sofrologie en vorm van hypnose?

Vaak ervaren mensen in het begin een toestand van ‘half slapen’ en vragen dan of ik ze hypnotiseer? Die reactie is heel normaal als je nog niet geoefend bent omdat je bij wijze van spreken de controle over jezelf en de spanningen even helemaal loslaat. Het positieve is dat je je heel diep hebt laten gaan, vaak omdat je heel moe bent. Het is gewoon een kwestie van training om heel de oefening alert te blijven. Je krijgt specifieke houdingen en tips aangereikt om je niet te diep te laten wegzinken naar de slaap. Zo leer je veel meer over je lichaam en jezelf ontdekken.

Welke oefeningen worden er gedaan?

De Dynamische Relaxatie bestaat uit 12 graden die heel gestructureerd zijn.

  • DRC 1 oefent je concentratie. Je wordt je bewust van je lichaamsschema, je tracht de vorm en de maat te leren kennen, doet bewegingen, voelt de tonus van je spieren en leert correct ademen. Beetje bij beetje worden overtollige spanningen geëlimineerd om je lichaam vol positieve energie te laden. Dit gebeurt via de huid.
  • DRC 2 oefent je contemplatie. Je wordt je bewust van je gedachten, ontwikkelt een andere kijk op de buitenwereld en je innerlijke wereld, komt dichter bij je gevoelens en projecteert jezelf in de toekomst.
  • DRC 3 is een oefening in meditatie. Je lichaam en geest zijn allebei aanwezig en je gaat op zoek naar positieve gevoelens die gekoppeld zijn aan herinneringen uit je verleden.
  • DRC 4 versterkt de meest fundamentele menselijke waarden zoals je gezondheid, je werk, je relatie of de maatschappij als geheel van sterke individuen.

Je dringt steeds dieper door tot in de weefsels. Vertrekkend van je huid, voel je nadien ook leven in je spieren, je beendercellen en je vitale organen. Dit werkt erg krachtig en doet je levensenergie stromen.

Hoeveel kost een sessie?

  • Voor een individuele sessie van ongeveer 1 uur betaal je de eerste keer € 50 . Tijdens dit verkennend gesprek wordt er een dossier opgemaakt en starten we met de basistechniek.
  • Daarna betaal je telkens € 40 voor een individuele sessie van ongeveer 45 minuten. Je kunt een voorschrift aan je huisarts vragen dan krijg je ongeveer € 12 euro door je ziekenfonds terugbetaald.
  • Jongeren en studenten betalen € 30
  • Voor groepslessen varieert de prijs naargelang de formule die je kiest.
  • Ik aanvaard ook opdrachten voor bedrijven. Deze prijs is op aanvraag te bekomen.

Sofrologie heeft me geleerd om even rustig te zitten en aan mijn lichaam en mijn geest te concentreren, daarnaast moet je ook soms heel actief actie ondernemen en terug de losgelaten energie laten integreren. Dat is de bedoeling om de geest en het lichaam in harmonie te brengen. Ik heb geleerd om gedurende de dag als ik moe, gestresseerd of zenuwachtig ben, even mijn pauzeknop in te drukken en van mijn lichaam en mezelf bewust te worden. De technieken vind ik niet moeilijk en overal toepasbaar.

Sareh

Wat me vanaf de start aansprak, was dat er geen psychotherapeutische analyse werd gemaakt van hoe mijn verleden invloed zou kunnen hebben op mijn huidige probleem en dat er niet gestart werd met de opdracht om me neer te leggen en ‘volledig te ontspannen’ want precies dat ‘volledig ontspannen’ was wat ik niet meer kon.

Carlijne

Even een mailtje om te zeggen dat de sessies bij jou me echt hebben geholpen, ik slaap nu al maanden als een roosje, kan nare toestanden op het werk heel goed van me afzetten (en er goed op reageren!) en heb een veel groter gevoel van controle over mijn leven!

Elke

Zij leerde me hoe te ontspannen, maar niet alleen dat. Zij leerde mij om voor mezelf op te komen en hoe ik best kon reageren in conflictsituaties. Ik heb de problemen op het werk kunnen oplossen door haar raadgevingen te gebruiken en ik ben al anderhalf jaar van mijn slapeloosheid verlost. Ik kan deze methode aan iedereen aanraden die last heeft van stress of die zich niet goed in zijn vel voelt.

An.

Ik ben mij meer bewust geworden van het feit dat ik op tijd moet leren stoppen, ook eens neen moet leren zeggen en beter naar mijn lichaam moet luisteren. Daardoor heb ik meer energie tijdens mijn werk en rest er mij ’s avonds ook nog de fut om eens te genieten van het “samenzijn” met mijn gezin , partner , vriend…

Christel

Nieuwsbrief